Kitchen Addition to an Antique Lake House

This is the where the kitchen addition will be built.
This is the small addition to expand the kitchen.
The challenge was to add vaulted ceiling without moving windows on second floor.
The addition allows for more sunlight and expands the view to the lake.
The vintage base cabinets were not user friendly.
The vintage glass cabinets were kept, base cabinets rebuilt and refrigerator moved.
A center island allows for multiple cooks.
The refrigerator location in the old kitchen was cumbersome.
Moving the refrigerator into the corner allowed for a larger opening and eliminates an unfunctional corner.
This was not enough counter space.
An L-shape layout with an island allows for multiple cooks and much more storage.
Windows all around allows for lots of sunlight and a connect to the outdoors.
Computer renderings I create to help clients visualize the space before it is built.
The charming antique lake house had a kitchen that was too small to accommodate today's lifestyles. I designed a small addition that minimized the exterior modification. The layout is simple, functional, provides ample storage, and has room left over for people to hang-out in the space without being in the way.

I hope you can figure out which is before and which is after. The plans show the small addition and the small kitchen that was existing. A cathedral ceiling and lots of windows make for a bright and open space that looks toward the lake.

This is the epitome of casual summer cottage living. Simple, functional and welcoming.

Click on the photos to enlarge them. 

Julie Fergus, ASID, is a nationally published interior designer. Her studio and showroom is located in Wolfeboro, New Hampshire. Julie's clients are primarily in the Lakes Region and Mount Washington Valley, however, she will travel throughout the state and North |